maandag 16 februari 2015

Schattig egeltasje


Patroontjes overnemen, het is niet altijd even leuk.... Een tijdje geleden ontdekte ik echter dit leuke paneeltje van Riley Blake om een egeltasje te maken.  Gedaan met patronen overtekenen. En een bijkomend pluspunt: de naadwaarde is al inbegrepen.


Je hebt nodig voor 1 tasje:


2 D-ringen van 19 of 20mm
1 magneetslotje
Opstrijkbare tussenvoering zoals vlieseline H630: 38cm
Binnenstof: 31 x 56cm (ik gebruikte turquoise popeline)
Volgens het patroon kan je nog breed golvend lint in de zijnaden naaien. Ik had dit niet in huis, maar eerlijk gezegd ben ik ook geen fan van al te veel frullen. In mijn versie dus geen extra lint.

Voorbereiding

Knip alle voorgedrukte patroondelen uit de stof.

Verstevig met Vlieseline (ik gebruik de H630) de voor- en achterkant van het zakje, het gezichtje, de voorkant van de oortjes, handjes en voetjes, 1 van beide kleine smalle strookjes en 1 van de lange smalle stroken.  Aangezien je de lange smalle strook in een latere fase moet stikken en binnenste buiten keren, zou ik ze een volgende keer niet meer verstevigen. Hoe dikker, hoe moeilijker het omkeren wordt...


Leg 1 van je grote tasdelen op je binnenstof en knip dit deel 2 keer uit de binnenstof. Neem ook de voorgedrukte nepen over op je binnenstof.Alles stikken

Het patroon is inclusief 1/4 inch oftewel 6mm naadwaarde!

Stik de nepen dicht van alle grote tasdelen, zowel in de buitenstof als in de binnenstof . Plooi hiervoor de stof dubbel en zorg dat de randen van de nepen op elkaar komen te liggen met de goeie kanten tegen elkaar.

Je krijgt nu dit.


Tijd om de handjes en voetjes te stikken. Neem de 4 voorkanten (met gedrukt bloempjes) erbij en de 4 achterkanten (enkel stipjes)


Leg de goeie kanten van de stof tegen elkaar. Stik de rondingen en laat de rechte kant open. Dat is je keergaat. Keer de handjes en voetjes met de goeie kant naar buiten en strijk alles mooi plat.

Je krijgt nu dit.

Plaats de handjes en voetjes op de voorzijde van je egel. De goeie kanten moeten elkaar raken. Als je naar je werk kijkt, zie je dus de achterkant van de handjes en voetjes.
Volgens het patroon moet je hier al even de handjes en voetjes op hun plaats vaststikken. Ik speld ze zelf gewoon vast. Straks moeten we toch beide grote delen aan elkaar stikken en dan stikken we de kleine onderdelen vanzelf mee. Vind je het handiger om ze nu al even vast te zetten: gewoon doen, maar zorg dat wel dat je slechts  op een paar mm van de rand stikt

Neem de verstevigde achterkant van de egel en speld deze vast op de voorkant, met de goeie kanten tegen elkaar.
Stik de ronde kanten aan elkaar vast en laat de rechte kant open. 

Doe hetzelfde met de binnenstof: leg de goeie kanten tegen elkaar en stik de ronde kanten vast maar laat onderaan een keergat van +-10 cm, laat ook de rechte bovenkant open.Neem nu de voorkant en de achterkant van het egelhoofdje. Dit wordt het flapje waarmee het tasje later zal afgesloten worden.
Leg de goeie kanten op elkaar, speld vast en stik de ronde kanten. Laat de rechte zijde open.
Geef kleine knipje in de raad rondom de neus. Zo blijft de ronde vorm beter behouden na het keren.Keer de goeie kanten naar buiten en stik een paar mm van de ronde naden. De bovenkant stik je niet en laat je nog altijd open.


Plaats de uitstekende kant van het magneetslotje op de achterkant van de neus. Hiervoor keerde ik de egelkop weer even binnenste buiten en ik plakte nog een extra stukje vlieseline op de plaats waar het magneetslotje komt. Dit maakt de stof steviger en voorkomt doorscheuren.
Ik gebruik mijn tornmesje om 2 minigaatjes te maken op de plaats waar het slotje moet komen. Door de gaatjes plaats je dan de uiteinden van het magneetslotje. Tijd voor de oortjes. Hiervoor hebben we de 2 voorkanten en de 2 achterkanten nodig. Doe net zoals bij de handjes en voetjes: plaats de goeie kanten tegen elkaar. Stik de ronde zijden en laat de rechte zijde open. Keer de goeie kant naar buiten.Plaats de oortjes tegen het gezichtje, bovenaan, aan beide zijkanten. Je plaatst de goeie kanten tegen elkaar dus als je nu naar de oortjes kijkt, dan zie je de achterkant. De goeie kant ligt tegen het gezichtje.
Tijd voor de D-ringen. Je hebt twee smallle strookjes uitgeknipt aan het begin. Die leg je met de goeie kanten tegen elkaar. Stik de langste zijden van de strookjes. Je hebt nu 1 klein strookje. Knip dit in twee zodat je twee kortere strookjes hebt.
Plooi elk strookje dubbel en steek het door een D-ring.
Plaats het strookje met D-ring over de zijnaad van het tasje, bovenaan. Doe dit langs beide kanten van het tasje.


Hier zie je beter waar de strookjes met D-ringen geplaatst werden. neem nu het gezichtje van de egel en plaats het gezichtje van de egel tegen de achterkant van je tasje. De goeie kanten van de stof raken elkaar. Zet vast met speldjes.
Volgens de werkbeschrijving kan je hier al even deze delen tegen elkaar stikken. Ik speld gewoon vast en stik in de volgende stap alles tegelijk.Neem nu de binnenstof van het tasje erbij.

Zet de zakjes in elkaar: de goeie kant van de binnenstof raakt nu de goeie kant van de buitenstof. 
Speld de bovenkanten vast en stik ze aan elkaar.

Keer het zakje nu met de goeie kant naar buiten. Gebruik het keergat dat je openliet in de binnenstof
Voor een mooie afwerking en om de stoffen mooi op hun plaats te houden, stik je nog eens langs de buitenkant rondom rond, een paar mm onder de naad die je net stikte. Ik strijk eerst even alles plat, dan maakt stikken dicht tegen de naad net iets makkelijker vind ik.


Plaats de andere kant van het magneetslotje op de voorkant van het tasje. 
Om te weten waar het juist moet komen doe je het flapje met het gezichtje naar beneden. Op dat flapje zit al een magneetje. Duid aan waar dat magneetje de stof raakt. Daar plaats  je het andere deel dus van je magneetslotje.
.
Tijd om het keergat in de binnenstof dicht te maken. Je kan dit met de hand dichtnaaien en een onzichtbare hechtsteek gebruiken. Maar als je je zoals ik niet stoort aan een kleine fijne naad aan de binnenkant van je zakje, dan kan je ook gewoon stikken. Speld het gaatje dicht en stik dicht tegen de rand. Geen kat die het zal zien....
We moeten nu nog even het hengsel van het tasje maken. Dit is eventjes gepruts... Leg de twee lange smalle stroken met de goeie kanten op elkaar. Stik alle zijden dicht maar laat een keergat ergens in het midden van 1 van de lange zijden.

Langs dit keergat moet je na het stikken het hengsel met de goeie kant naar buiten zien te keren. Een paar tips om het wat makkelijker te maken:
overweeg om bij het begin geen versteving aan te brengen op de lange strook zodat ze niet te dik wordt en stik met een smalle naad. Hoe breder de naad, hoe minder plaats je zal hebben om de strook binnenste buiten te keren. Je kan een afgeronde breipriem gebruiken om het keren te vergemakkelijken. Gebruik niks scherp want dan krijg je gaten in je stof!
Zodra je hen hengsel gekeerd hebt, stik je nog eens rondom langs de buitenkant voor extra stevigheid.

Steek 1 uiteinde van het hengsel door de D-ring en plooi om op +- 2 cm (of de gewenste lengte) en stik vast. Doe dit aan beide kanten en je egeltasje is klaar!!


Het egeltasje bestaat ook in een mooie rode variant.Succes!Geen opmerkingen:

Een reactie posten