donderdag 5 maart 2015

Swoon Dorothy Day Tripper - fototutorial

Een leuk stofje en een leuk patroon zorgden voor deze leuke tas die al veel "oh'"s en "ah"'s teweeg bracht. 
Wie ook aan de slag wil vindt hopelijk wat hulp met deze fototutorial. (KLIK OP DE FOTO'S OM ZE GROTER TE MAKEN) 
Toegegeven, Dorothy is niet op 5 minuten klaar, maar je inspanning wordt wel beloond!

Vooraf: er bestaan 2 versies van het Dorothy patroon. Wie het patroon nu pas downloadt zal de nieuwste versie ontvangen. De tutorial is gebaseerd op de eerste versie. Het verschil zit hem in het soort tussenvoering. Verder wordt volgens het nieuwe patroon de buitenkant niet volledig in dezelfde print gemaakt. 
De werkwijze om de tas in elkaar te zetten blijft echter gelijklopend. 

TIP: print de patroondelen, beslis welk onderdeel je in welke stof wil en koop op basis daarvan de benodigde hoeveelheid. Ik maakte de buitenstof volledig uit dezelfde print en de binnenstof volledig uit dezelfde print. Ik gebruik dus evenveel buitenstof als binnenstof.

Je hebt nodig:
- het patroon van Swoon, dat vind je hier
- 90 cm buitenstof (110 cm breed). Ik gebruikte Michael Miller "Love to Sew" (of minder indien je niet de colledige buitenkant in dezelfde stof maakt)
- 90cm binnenstof (110cm breed) (of meer indien je deze stof ook voor een deel van de buitenkant gebruikt)
- 3,60m paspelband
- 2,7 m stevige tussenvoering. Ik gebruikte de vlieseline H250
- 90 cm zachte tussenvoering. Je kan Vlieseline h630 of h640 gebruiken. Ik gebruikte hier zelf wattine. Die is niet opstrijkbaar maar stikte ik gewoon mee samen met de buitenstof.
- 61 cm rits 
- 2m tassenband tenzij je zelf de handvaten maakt, dan heb je daar ook stof voor nodig 
- bijpassend garen 
Voorbereiding
-Zoals altijd bij PDF-patronen is het even knippen en plakken, maar bij deze tas valt dat allemaal nog héél goed mee. 
-Leg de patroondelen op de stof en knip uit. Op elk patroondeel staat aangegeven hoeveel keer je het moet knippen en in welke stof.
"exterior"= buitenstof
"lining" = voering of binnenstof
"interfacing" = stevige tussenvoering
"fleece"= zachte tussenvoering
-Als je zelf hengsels maakt, dan heb je ook nog eens twee stroken buitenstof nodig van 10cm op 1m en twee stroken vlieseline van dezelfde grootte. Die moet je zelf afmeten op je stof. Ikzelf gebruik tassenband dus op mijn foto's zie je geen stof voor de hengsels.


Na het knippen eindig ik met deze stukken buitenstof ...

... en met deze stukken binnenstof aangezien ik 1 stof neem voor de binnenkant en 1 stof voor de buitenkant. Als je twee verschillende prints gebruikt voor de buitenkant, dan zal jouw verdeling er anders uit zien.


Verstevig de binnen- en buitenstof met de vlieseline.


Handvaten
Als je zelf handvaten maakt: vouw de stof in de lengte dubbel met de goede kant naar buiten en strijk.
Plooi de stof open en plooi beide zijkanten naar het midden tegen de plooi die je net hebt gestreken. Strijk opnieuw en plooi de stof opnieuw in twee. Je hebt nu als het goed is een strook stof van 2,5cm. Stik de lange zijde dicht op een paar mm van de rand. Op het patroon zelf vind je hiervan een duidelijke illustratie.

.... of gebruik tassenband die bij je stof past zoals ik.

Plaats je handvaten op je grootste paneel van de buitenstof. Duid het midden van dit paneel aan. Speld de handvaten op 7,5 cm van het midden van de stof.Stik de handvaten vast (zie rode lijn op tekening waar je moet stikken). Begin te stikken op 7,5 cm van de bovenkant van de stof.
Stik zo naar onder, stik de onderkant van het handvat vast en stik opnieuw naar boven tot op 7,5cm van de bovenkant van de stof. Eindig in het punt waar je beginnen stikken bent.

Doe dit voor de beide grote tasdelen die aan de buitenkant van je tas komen.
Zak
Neem een zakdeel en speld de paspelband tegen de bovenrand. De open kant van de paspel komt tegen de bovenkant van de stof te liggen.


Naai de paspelband vast. Naai in de bestaande naad van de paspelband.

Leg het ander zakdeel dat je knipte uit de buitenstof op het zakdeel met de paspel, met de goeie kanten tegen elkaar. De paspel zit nu tussen je twee lagen stof. Stik vlak naast de paspel. Ik gebruik hiervoor mijn blinderitsvoetje. Als je dit niet hebt kan je ook een gewoon ritsvoetje gebruiken.
Het kan zijn dat bij het omkeren van de stof je nog wat naad van de paspel ziet. Doe deze stap dan opnieuw en probeer nog dichter tegen de paspel te stikken totdat je tevreden bent met het resultaat.
Keer de goeie kanten van de stof naar buiten en doorstik de stof een paar mm onder de paspel.


Leg het afgewerkte zakdeel op de goeie kant van een tasdeel met handvaten dat je eerder maakte. Stik de kanten zonder paspel vast op 6mm van de rand.


Ga op een gelijkaardige manier tewerk met de binnenstof maar dan zonder paspel:

Speld de twee zakdelen van de binnenstof op elkaar met de goeie kanten tegen elkaar.
Stik aan elkaar op 1,2 mm van de rand.
Vouw de goeie kanten van het zakdeel naar buiten en doorstik de stof nog eens op 6mm van de naad die je net stikte.
Vouw de zak in twee zodat je een verticale plooi krijgt en strijk deze.
Leg het afgewerkte zakdeel op het grootste paneel van de binnenstof, speld vast en stik vast op 6mm van de rand. Stik ook op de plooi die je net streek. Je binnenste zakdeel wordt hierdoor opgedeeld in twee kleinere zakken.


Neem je zakdeel uit buitenstof en bevestig de paspelband rondom rond, te beginnen middenonder. De ruwe rand van je paspelband komt gelijk met de rand van je stof.Om het uiteinde van de paspelband vast te stikken zijn er twee manieren die je kan toepassen:

manier 1) 
je legt de uiteinden over elkaar en stik erover zoals op de foto. Knip de overschot af.


 manier 2)
iets meer gepruts maar wel een proper resultaat....
Maak langs het ene uiteinde de paspelband een stukje open met je tornmesje en vouw het uiteinde van de stofnaar binnen. De paspelkoord steekt nu een beetje uit.
Maak ook aan het andere uiteinde de paspel een stukje los en knip hier de koord weg.


Pas nu beide uiteinden in elkaar:
Leg de uitstekende paspelkoord van het ene uiteinde tussen de stof van de paspel van het andere uiteinde (daar waar je de koord wegknipte). Zie foto
Stik de paspel vast.Je houdt nu enkel een klein randje over dat je bijna niet zal zien.
De rits
Leg de twee ritsdelen uit de buitenstof met de goeie kant tegen elkaar. Stik op 1,2mm van de rand als volgt:
Stik 2,5 cm met normale steeklengte, stik over en weer zoals wanneer je zou afhechten (maar knip je draad niet af), stik dan met je grootste steek tot je op 2,5cm van de andere kant komt. Stik over en weer zoals wanneer je zou afhechten. Stik 2,5cm met normale steeklengte en hecht dan af.
Strijk de naad open (zie foto)


Langs de goeie kant ziet het er zo uit:
Leg je stof met de goeie kant naar onder en leg je rits met de goeie kant naar onder in het midden over de naad die je daarnet hebt opengestreken.
Speld vast en stik de rits vast langs beide zijden. Gebruik je ritsvoetje.Leg de stof met de goeie kant naar boven en torn het stuk van de naad dat je met grote steek naaide open.  Torn de 2,5 cm die je daarnet met gewone steeklengte naaide NIET open.


Neem de onderkant van de tas in de buitenstof erbij.
Leg de korte uiteinden van de onderkant tegen de korte uiteinden van de bovenkant met rits die je net stikte. Stik de rand op 1,2mm vast.

Strijk de naad naar onder en doorstik op een 6mm. Dit zorgt voor extra stevigheid.
Je hebt nu een ring.

Herhaal het onderdeel "rits" helemaal voor de voering. Het enige verschil is dat je in de voering geen rits meer stikt, verder doe je alles exact hetzelfde. Je eindigt opnieuw met een ring maar dan met een gewone opening ipv een ritsopening.Ring met boven- en onderkant van tas bevestigen aan zijkanten van tas

Nog even doorbijten, het einde komt in zicht. Dit is niet de makkelijkste stap maar 't is te doen hoor.
Speld de zijkanten van de tas in buitenstof tegen de ring in buitenstof. De goeie kanten raken elkaar.
Stik vast, dicht tegen de paspel.


Zo moet de naad met paspelband eruit zien als alles is goed gegaan.


Als het niet helemaal goed ging, dan komt hier en daar de naad van de paspelband nog piepen. Dat is niet erg. Keer je tas weer om, met de goeie kanten naar binnen en stik bij de probleemstukjes nog een keer dichter tegen de paspel tot je het goed vindt.
Hier zit al één zijkant tegen de ring met rits.

Je raadt het al: doe exact hetzelfde met de andere zijkant.
Ook bij de binnenstof moet je de zijkanten tegen de ring naaien. Hier heb je geen paspel, wat het iets makkelijker maakt.

Je eindigt uiteindelijk met een tas uit buitenstof met rits en paspel en met een identieke tas uit binnenstof, maar dan zonder rits en paspel.
Buitentas en binnentas aan elkaar naaien
Plaats beide tassen in elkaar, goeie kant van de buitenstof naar buiten, goeie kant van de binnenstof naar binnen.

Speld de opening van de binnenste tas aan de onderkant van de ritsopening en stik langs de rits zodat de binnenstof aan de rits en aan de buitenstof vast komt te zitten.

Misschien vind je het vervelend dat de binnenstof enkel langs de rits is vastgenaaid. Dat kan je oplossen door met de hand nog een paar steken te naaien op enkele plaatsen in de zijnaden. Zo komt de binnenstof ook op die plaatsen vast te zitten aan de buitenstof. Aangezien je in de bestaande naden naait zal je dit niet zien.

Als je het patroontje nog wil kopen, dan kan je deze doorverwijslink gebruiken. Je betaalt net dezelfde prijs als wanneer je via een andere link op de website zou komen, maar ik krijg voor de doorverwijs een kleine vergoeding van Swoon. Hiermee kan ik weer nieuwe patroontjes kopen en tutorials uitwerken. Dankje

2 opmerkingen:

  1. Heel duidelijke handleiding! Bedankt. Het patroon had ik al. Maar als ik een ander Swoon patroon koop via deze link, krijg je dan ook een kleine vergoeding?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Patroontje had ik al, sorry :-( maar met deze tuto ga ik er ook eindelijk aan beginnen, hij leek zoooooooo moeilijk om in elkaar te zetten, maar nu ik het allemaal zo duidelijk zie, zal het een stuk makkelijker gaan.
    Dankjewel daarvoor :-D

    BeantwoordenVerwijderen